Presentation av boken

Efter att någon saboterat deras styrsystem, tvingas tidsmaskarna nödlanda på en planet som heter Jorden. Tidsmaskarna är små maskliknande varelser med två händer. De kan prata och de är tekniskt mycket duktiga, men främst av allt: de kan resa i tiden!

Efter nödlandningen på Jorden har ändå tidsmaskarnas rymdfarkost och maskhålsgeneratorn, som möjliggör tidsresorna, varit trasiga. Maskarna sitter fast på planeten som tycks styras av någon slags stora figurer som går på två ben och kallas människor.

Efter att pilotlärlingen Glimma, den yngsta av tidsmaskarna, av en slump kommer över en gammal krukskärva och råkar mata maskhålsgeneratorn med den, börjar ett äventyr som Glimma sent kommer att glömma. Maskhålsgeneratorn vaknar till liv och slungar Glimma och kapten Robus rakt in i 1400-talet och därifrån måste de bägge tidsmaskarna försöka ta sig tillbaka till de andra maskarna som befinner sig i nutid.

Under äventyrets gång bekantar sig maskarna med gamla städer i medeltida Europa och lär sig vad Hansan var för något. På Östersjön stöter de på sjörövare, som kallar sig vitaljebröder och klarar sig knappt undan från att bli uppätna av råttor i en köpmans förråd. Till slut får läsaren reda på vad en Jacoba-kanna är för någonting och att man verkligen kan stöta på sådana under arkeologiska utgrävningar.